Sok jabłkowy: Czy naturalnie mętny jest naprawdę lepszy?

dr Ulrich  Fricke

Autor: dr Ulrich Fricke

Dodano: 5 listopada 2018
Fotolia_52939276_Subscription_Monthly_M

Pani Danuta z Bytomia: „Kocham naturalnie mętny sok jabłkowy. Smakuje o wiele lepiej niż czyste soki, które mój mąż jednak woli. Który sok jest zdrowszy? A może nie ma między nimi różnic?

dr Ulrich Frickeodpowiada: Dzięki tym informacjom możesz „nawrócić” swojego męża: Istnieją badania nad zawartością polifenoli w dwóch wariantach soku. Polifenole należą do drugorzędnych substancji roślinnych. Przechwytują one wolne rodniki tlenu i w ten sposób chronią przed rakiem, chorobą Alzheimera i chorobami serca. W zależności od rodzaju użytego jabłka mętne soki zawierają do 50% więcej tych substancji ochronnych. W celu klarowania soków dodaje się do nich enzymy, które rozbijają ściany komórek roślinnych. Fragmenty te są następnie filtrowane. Oczywiście tracimy w ten sposób dużą część ochronnych polifenoli.

dr Ulrich  Fricke

Autor: dr Ulrich Fricke

specjalista biomedycyny, redaktor medyczny