Czeka Cię podróż krajoznawcza, podczas której chcesz poznać zabytki nieznanego Ci do tej pory miasta? A może warsztaty, gdzie będziesz uczyć się nowego języka obcego? Wszystkie te przedsięwzięcia wymagają Twojego skupienia. Zestawiliśmy 7 ważnych zasad, które pomogą Ci się lepiej skoncentrować.
Pożywka dla mózgu – 7 kroków do lepszej koncentracji
Chcesz działać z większym skupieniem? Zaopatrz swój mózg w odpowiednią ilość płynów i substancji odżywczych.
ZDROWIE TERAZ I W PRZYSZŁOŚCI DZIĘKI ŚWIADOMEMU ODŻYWIANIU
To błąd, popełniany notorycznie przez wielu ludzi: mają przed sobą ważne spotkanie, więc sięgają po szybki środek, by poprawić swoją koncentrację – po cukier gronowy.
Cukier gronowy faktycznie pobudza nas na chwilę, szybko podnosząc poziom cukru w naszej krwi. Po niedługim czasie wartość ta jednak znacznie spada. Skutki? Napady wilczego głodu i zmęczenie. Koncentracja nie poprawia się długotrwale, lecz – wręcz przeciwnie – szybko się pogarsza. Tak samo działają zresztą słodycze, uważane często zupełnie nieprawidłowo za „pożywienie dla nerwów”.
Lepiej zrobisz, dostarczając mózgowi tak zwanych węglowodanów złożonych lub długołańcuchowych.
Znajdziesz je w poniższych produktach spożywczych
- Chleb pełnoziarnisty
- Rośliny strączkowe
- Orzechy, nerkowce
- Ziemniaki
- Owoce, warzywa.
Układ pokarmowy musi w pierwszej kolejności mozolnie rozłożyć takie węglowodany na „części pierwsze”. Korzyść dla Ciebie? Poziom cukru we krwi rośnie powoli – ale utrzyma się na wysokim poziomie przez dłuższy czas. A to z kolei oznacza stałe zaopatrywanie mózgu w energię, która pozwoli Ci się długotrwale koncentrować.
Tankuj nową energię od samego rana. Pamiętaj o dostawie węglowodanów złożonych. Nie znajdziesz ich w ulubionych białych bułeczkach z masłem i dżemem – zapomnij, by pobudziły Twój umysł z samego rana. Pełnoziarnisty chleb, twaróg, niesłodzone muesli z orzechami lub świeżymi owocami będą lepszym rozwiązaniem.
„Plenus venter non studet libenter” – pełny brzuch nie uczy się chętnie. Ale głód także potrafi odwrócić naszą uwagę od pracy umysłowej. Dlatego radzimy: jeżeli przychodzi okres, w którym chcesz się dobrze skupić, zjedź w ciągu dnia 5 mniejszych posiłków (cukrzycy muszę jednak mieć na uwadze przede wszystkim zalecenia lekarza). Powinny one zawierać zarówno węglowodany złożone, jak i białka, tłuszcze oraz witaminy.
Twoje komórki nerwowe wymagają ciągłej dostawy płynów. Gdy ilość wody w komórkach spadnie już tylko o 1-2%, Twoja koncentracja i wydolność umysłowa spadną w odczuwalny sposób. Dlatego pij codziennie przynajmniej 2 litry płynów. Może to być czysta woda mineralna lub gazowana woda mineralna z niewielkim dodatkiem soku owocowego.
Interesująca w obliczu wyzwań umysłowych jest też zielona herbata. Wskazuje na to przeprowadzone na Uniwersytecie w Bazylei badanie z udziałem 12 uczestników. U tych z nich, którzy spożywali zieloną herbatę, zaobserwowano poprawę wymiany informacji między komórkami mózgowymi. Także zadania pamięciowe rozwiązywali oni przeciętnie o 20% lepiej niż uczestnicy niepijący zielonej herbaty. Za mający wpływ na takie obserwacje składnik uważa się EGCG – galusan epigallokatechiny, wspomagający tworzenie nowych komórek nerwowych, co z kolei wykazały badania Uniwersytetu w Chongqing (Chiny) w 2014 roku.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają wymianę informacji na poziomie komórkowym mózgu, co pomaga w lepszym zapamiętywaniu informacji. Znajdziesz je w orzechach, suszonych owocach i rybach morskich. Odpowiednimi źródłami będą również oleje lniany i rzepakowy. Również kwasy tłuszczowe omega-6 są istotnymi czynnikami procesów metabolicznych Twojego mózgu.
Ich niedobór może prowadzić do zaburzeń koncentracji. Znajdziesz je zatem w oleju słonecznikowym, z zarodków pszennych, z pestek dyni oraz w szpinaku, soczewicy i portulace pospolitej.
Aby utrzymać jak najlepszą zdolność koncentracji, ważne są także witaminy (patrz tabelka). Wspierają one wydzielanie istotnych z punktu widzenia układu nerwowego substancji semiochemicznych. Chronią one także komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz procesami degeneracyjnymi w mózgu.
Spożywaj bogate w białko pokarmy, a dostarczysz swoim komórkom mózgowym istotnych metabolicznie budulców. Aminokwasy to ponadto substancje wyjściowe dla substancji semiochemicznych układu nerwowego, czyli neurotransmiterów (neuroprzekaźników). Te związki przekazują – mówiąc w uproszczony sposób – informacje z jednej komórki nerwowej do kolejnej.
Tak więc na przykład z aminokwasów o nazwach seryna i metionina może powstać cholina, a z kolei z niej występujący najczęściej w mózgu neuroprzekaźnik o nazwie acetylocholina. Bierze ona udział w procesach współodpowiedzialnych za Twoje możliwości koncentracji. Metioninę znajdziesz w chlebie pełnoziarnistym, kukurydzy, ziarnie soi czy ciecierzycy. Seryna natomiast znajduje się w żytnim chlebie pełnoziarnistym, soczewicy i fasoli.
Aminokwas o nazwie tryptofan może zostać przekształcony w serotoninę. Jest ona współodpowiedzialna za Twoje samopoczucie psychiczne, a także wspomaga procesy myślowe i koncentracji.
Tryptofan zaś znajdziesz w żółtym serze, soi, orzeszkach ziemnych, orzechach nerkowca, soczewicy, jajkach, mięsie, rybach, płatkach owsianych i bananach.
Witamina |
Źródło |
B1 (tiamina) |
produkty pełnoziarniste, ziarno słonecznika, rośliny strączkowe, orzechy |
B3 (niacyna) |
mięso, pełne ziarno zbóż, orzeszki ziemne |
B5 (kwas pantotenowy) |
produkty pełnoziarniste, awokado, jajka, orzechy |
B6 (pirydoksyna) |
mięso, ryby, soja, siemię lniane, ziarno sezamu, ziarno słonecznika, orzechy włoskie, makrela, soczewica, banany, awokado |
B9 (kwas foliowy) |
szpinak, endywia, zboża, pomidory, ogórki, jarmuż, szpinak, kalafior |
B12 (kobalamina) |
mięso, ryby (śledź), jajka, mleko, kapusta kiszona, ser żółty |
A |
ser żółty, produkty roślinne zawierają prowitaminę A |
C |
kiwi, owoce cytrusowe, owoc dzikiej róży, rokitnik zwyczajny, warzywa takie jak pietruszka i papryka |
E |
oleje roślinne, zboża, marchew, kapusta, orzechy, ciemnozielone części roślin |