Najważniejsza wskazówka: podczas każdego posiłku należy spożywać produkty bogate w błonnik i skrobię, czyli węglowodany. Jedz chleb lub bułki (najlepiej pełnoziarniste), ziemniaki, ryż lub makaron i warzywa. Węglowodany w odpowiedniej ilości nie są kaloryczne. Jeśli często odczuwasz apetyt na słodycze, jest to sygnał, że dostarczasz organizmowi zbyt mało węglowodanów. Lepiej zjedz więcej makaronu, a zrezygnuj z przekąsek i słodyczy.
Prawidłowe odżywianie mimo presji czasu
Kiedy w pracy znów robi się gorąco, rozsądna dieta często spada na dalszy plan: przez wiele godzin nie jesz nic lub podjadasz w biegu niezdrowe przekąski. Nawet jeśli zdarza się to tylko okresowo, twoje zdrowie cierpi. Oto kilka realistycznych wskazówek, jak świadomie jeść i pić w codziennym życiu zawodowym.
Nasza rada: Kupne bagietki, kanapki itp. zawierają zwykle zbyt dużo tłustych dodatków (kiełbasa i ser, majonez, masło). Do tak bogatej kanapki kup dodatkowo suchą bułkę i podziel zawartość na dwie kanapki. Daje to dodatkową przekąskę bez nadmiernego przyjmowania tłuszczu.
Unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, ponieważ mogą one wpłynąć negatywnie na twoją wagę i poziom cholesterolu. Zrezygnuj z frytek i krokietów. Poproś o dodatkową porcję warzyw. Oszczędnie obchodź się z sosem – dodaje smaku, lecz zawiera także dużo tłuszczu. Do sałatki zamów dressing z oliwy. Od czasu do czasu spożywaj jedynie dodatki (np. makaron i sałatkę).
Nasza rada: Wybieraj mięso bez panierki, na którym widoczny jest tłuszcz, który możesz odkroić. W wyjątkowych sytuacjach możesz usunąć panierkę z mięsa. Unikaj mięsa mielonego i kiełbasy – mają dużą zawartość tłuszczu.
W McDonald's żywność jest zwykle bardziej zbilansowana niż w budce z kiełbaskami. Najbardziej ubogą w tłuszcz kanapką jest zwykły hamburger. Zawiera on 250 kcal i 9 g tłuszczu. Kiełbaska dostarcza nam ponad 500 kcal i 35 g tłuszczu!
Nasza rada: 2 hamburgery są mądrzejszym wyborem niż jeden Big Mac, który ma 26 g tłuszczu, a Big Xtra zawiera go prawie 50 g! Dość dobrym wyborem będzie też Fish Mac, zawierający 20 g tłuszczu. Warzywa brzmią zdrowiej z 25 gramami tłuszczu. Rozsądnym posiłkiem w tej sieci byłyby zatem: 1 hamburger (bez frytek!), 1 sałatka warzywna bądź z kurczakiem (sałata szefa kuchni zawiera tłuszcz w serach) z „lekkim dressingiem” (nie zużywaj go całego), 1 woda mineralna.
Statystyki pokazują, że w polskiej kuchni przygotowuje się zbyt mało ryb. Uczyń z tego tradycję, że gdy w restauracji jest danie rybne, wybierz je. Profesjonalni kucharze zwykle przygotowują ryby w bardziej wyszukany i smakowity sposób niż my sami w domu - zwłaszcza, że większość gotowych dań rybnych (filety, paluszki rybne) zawiera dużo tłuszczu.
Nasza rada: Najnowszym trendem w USA są bary z zupami. Gorący kubek zupy jarzynowej to smaczna alternatywa dla tradycyjnych bomb kalorycznych nawet jeśli często jest to tylko gotowy produkt z torebki.
5 pełnych garści owoców i warzyw („5 dziennie”) zapewnia Ci dobrą formę. Wpływa to pozytywnie na Twój mózg, chęć do życia i wszystkie procesy starzenia.
Nasza rada: Owoce, papryka, rzodkiewka, ogórki itp. stanowią zdrową alternatywę dla przekąsek typu rogalik z czekoladą. Jednak to działa tylko wówczas, gdy przyniesiesz je pokrojone z domu. Szczególnie praktyczne w pracy są pomidory koktajlowe. Polecane są zarówno warzywa świeże, jak i głęboko mrożone. Gotowe mieszanki warzywne (ale bez sosów śmietanowych!) szczególnie nadają się dla zapracowanych.
Niedostateczna ilość płynów zmniejsza wydajność organizmu. Pij co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Kawa, czarna herbata i napoje alkoholowe nie wliczają się do tej puli. Ogranicz spożycie kofeiny: nie należy pić więcej niż 4 filiżanek kawy dziennie. Dotyczy to również czarnej i zielonej herbaty! Przyzwyczaj się do serwowania wody do kawy czy herbaty.
Nasza rada: Postaw dużą szklankę z piciem w miejscu pracy tak, aby mieć ją na widoku. W ten sposób będziesz ciągle pamiętać o piciu. Natychmiast powtórnie napełnij szklankę, gdy wypijesz jej zawartość.
Nasza rada: Zebranie na czasie. Czy kawa, ciasto, cola i herbatniki należą do rytuału spotkań w twojej firmie? Zachęć do zmiany tych przyzwyczajeń: zamiast tego niech pojawią się świeże owoce, dipy z warzyw, niegazowana woda mineralna i (jeśli do tej pory tego nie uczyniono) zakaz palenia.