Prawidłowe odżywianie mimo presji czasu

Autor: Susanne Scherer

Dodano: 21 października 2018
Owoce w sosie jogurtowym

Kiedy w pracy znów robi się gorąco, rozsądna dieta często spada na dalszy plan: przez wiele godzin nie jesz nic lub podjadasz w biegu niezdrowe przekąski. Nawet jeśli zdarza się to tylko okresowo, twoje zdrowie cierpi. Oto kilka realistycznych wskazówek, jak świadomie jeść i pić w codziennym życiu zawodowym.

Sycące jedzenie zamiast tłustego

Najważniejsza wskazówka: podczas każdego posiłku należy spożywać produkty bogate w błonnik i skrobię, czyli węglowodany. Jedz chleb lub bułki (najlepiej pełnoziarniste), ziemniaki, ryż lub makaron i warzywa. Węglowodany w odpowiedniej ilości nie są kaloryczne. Jeśli często odczuwasz apetyt na słodycze, jest to sygnał, że dostarczasz organizmowi zbyt mało węglowodanów. Lepiej zjedz więcej makaronu, a zrezygnuj z przekąsek i słodyczy.

Nasza rada: Kupne bagietki, kanapki itp. zawierają zwykle zbyt dużo tłustych dodatków (kiełbasa i ser, majonez, masło). Do tak bogatej kanapki kup dodatkowo suchą bułkę i podziel zawartość na dwie kanapki. Daje to dodatkową przekąskę bez nadmiernego przyjmowania tłuszczu.

Jak przetrwać w normalnej stołówce

Unikaj potraw smażonych w głębokim tłuszczu, ponieważ mogą one wpłynąć negatywnie na twoją wagę i poziom cholesterolu. Zrezygnuj z frytek i krokietów. Poproś o dodatkową porcję warzyw. Oszczędnie obchodź się z sosem – dodaje smaku, lecz zawiera także dużo tłuszczu. Do sałatki zamów dressing z oliwy. Od czasu do czasu spożywaj jedynie dodatki (np. makaron i sałatkę).

Nasza rada: Wybieraj mięso bez panierki, na którym widoczny jest tłuszcz, który możesz odkroić. W wyjątkowych sytuacjach możesz usunąć panierkę z mięsa. Unikaj mięsa mielonego i kiełbasy – mają dużą zawartość tłuszczu.

Program awaryjny dla restauracji typu fast food

W McDonald's żywność jest zwykle bardziej zbilansowana niż w budce z kiełbaskami. Najbardziej ubogą w tłuszcz kanapką jest zwykły hamburger. Zawiera on 250 kcal i 9 g tłuszczu. Kiełbaska dostarcza nam ponad 500 kcal i 35 g tłuszczu!

Nasza rada: 2 hamburgery są mądrzejszym wyborem niż jeden Big Mac, który ma 26 g tłuszczu, a Big Xtra zawiera go prawie 50 g! Dość dobrym wyborem będzie też Fish Mac, zawierający 20 g tłuszczu. Warzywa brzmią zdrowiej z 25 gramami tłuszczu. Rozsądnym posiłkiem w tej sieci byłyby zatem: 1 hamburger (bez frytek!), 1 sałatka warzywna bądź z kurczakiem (sałata szefa kuchni zawiera tłuszcz w serach) z „lekkim dressingiem” (nie zużywaj go całego), 1 woda mineralna.

Ryby zamiast mięsa, zupa zamiast pizzy

Statystyki pokazują, że w polskiej kuchni przygotowuje się zbyt mało ryb. Uczyń z tego tradycję, że gdy w restauracji jest danie rybne, wybierz je. Profesjonalni kucharze zwykle przygotowują ryby w bardziej wyszukany i smakowity sposób niż my sami w domu - zwłaszcza, że większość gotowych dań rybnych (filety, paluszki rybne) zawiera dużo tłuszczu.

Nasza rada: Najnowszym trendem w USA są bary z zupami. Gorący kubek zupy jarzynowej to smaczna alternatywa dla tradycyjnych bomb kalorycznych nawet jeśli często jest to tylko gotowy produkt z torebki.

Magiczna formuła OW-5

5 pełnych garści owoców i warzyw („5 dziennie”) zapewnia Ci dobrą formę. Wpływa to pozytywnie na Twój mózg, chęć do życia i wszystkie procesy starzenia.

Nasza rada: Owoce, papryka, rzodkiewka, ogórki itp. stanowią zdrową alternatywę dla przekąsek typu rogalik z czekoladą. Jednak to działa tylko wówczas, gdy przyniesiesz je pokrojone z domu. Szczególnie praktyczne w pracy są pomidory koktajlowe. Polecane są zarówno warzywa świeże, jak i głęboko mrożone. Gotowe mieszanki warzywne (ale bez sosów śmietanowych!) szczególnie nadają się dla zapracowanych.

Pij do pełna

Niedostateczna ilość płynów zmniejsza wydajność organizmu. Pij co najmniej 1,5 litra płynów dziennie. Kawa, czarna herbata i napoje alkoholowe nie wliczają się do tej puli. Ogranicz spożycie kofeiny: nie należy pić więcej niż 4 filiżanek kawy dziennie. Dotyczy to również czarnej i zielonej herbaty! Przyzwyczaj się do serwowania wody do kawy czy herbaty.

Nasza rada: Postaw dużą szklankę z piciem w miejscu pracy tak, aby mieć ją na widoku. W ten sposób będziesz ciągle pamiętać o piciu. Natychmiast powtórnie napełnij szklankę, gdy wypijesz jej zawartość.

Nasza rada: Zebranie na czasie. Czy kawa, ciasto, cola i herbatniki należą do rytuału spotkań w twojej firmie? Zachęć do zmiany tych przyzwyczajeń: zamiast tego niech pojawią się świeże owoce, dipy z warzyw, niegazowana woda mineralna i (jeśli do tej pory tego nie uczyniono) zakaz palenia.